Jak vybrat vodní dýmku?

Vodní dýmka se skládá z několika částí

Vodní dýmka získala svoji konečnou podobu v Turecku, kdy se skládala z vázy, těla, troubele (později hadice) a korunky. Dnes můžeme mezi nezbytné části počítat také tácek, náustek na hadici a sadu těsnění. Mimo to lze k vodní dýmce dokoupit nejrůznější příslušenství a nemůže fungovat bez tabáku a uhlíku.

  • Jakub, redakce Heureka.cz
  • Doba čtení: 7 min.

Princip fungování

  • Na vodní dýmce se za stovky let jejího používání změnil design nebo šíře příslušenství
  • Princip jejího fungování však zůstává neměnný
  • Potáhnutím z hadice vzniká podtlak, který žene uhlíky rozžhavený vzduch korunkou s tabákem dále do těla dýmky, srdce a vázy
  • Tam se dým ve vodě ochlazuje, zbavuje se těžkých částic a kumuluje
  • Odtud dým pokračuje zpět do srdce a hadice

Vodní dýmky jsou zdraví škodlivé. Filtrace kouře vodou ho nezbavuje zdraví škodlivých látek.

Dýmka od korunky po vázu

Části vodní dýmky

Korunka

  • Bez nadsázky nejdůležitější část dýmky
  • Jde vlastně o děrovanou misku s prodlouženou spodní částí
  • Vyrábí se nejčastěji z hlíny, ale také z kameniny, skla nebo porcelánu
  • Základním předpokladem je skvělé vedení tepla a také schopnost teplo udržet
  • Při výběru vždy zkontrolujte průchodnost všech děr a také, že není prasklá
  • Před každým mytím je potřeba nechat korunku vychladnout

Existují 3 základní typy:

Klasická korunka

  • Nejrozšířenější typ korunky
  • Klasický tvar misky je doplněn několika většími dírami na dně
  • Je vhodná pro vlhké tabáky s nižším obsahem melasy
  • Ta totiž z této korunky může stékat do těla dýmky
  • Výhodou je pak příznivější cena

Vortex

  • Jedná se o patentovaný tvar společnosti Sahara Smoke
  • Jméno mu dalo specifické proudění vzduchu v korunce (vortex = vír)
  • Korunka disponuje vyčnívajícím ostrůvkem - výstupkem se 4 menšími dírkami
  • Melasa zůstává v korunce, zvlhčuje tabák, a tak do jisté míry prodlužuje dobu kouření

Phunnel

  • Vyvinul se z Vortexu
  • Namísto výstupku s dírkami najdete ve středu pouze vyvýšený tunel
  • Existují typy velmi mělké i hluboké pro různé dávkování tabáku
  • Rovněž zabraňuje stékání melasy do těla dýmky

Mezi ostatní typy korunek se řadí např. masta nebo apple on top složená z hliníkového jádra a silikonového obalu ve tvaru jablka. Místo korunky lze také využít nejrůznější druhy ovoce.

Těsnění

  • Je třeba ke správnému připojení korunky k tělu vázy
  • Stejně tak je nezbytné k váze a hadici
  • Vyrábí se z gumy, silikonu nebo pryže a vlivem dýmu po čase zhnědne
  • Případně lze nahradit navlhčeným kapesníkem nebo např. novinami

Tělo

  • Vrchní část těla vede stem (středovou trubku) od korunky do srdce
  • Umisťuje se na něj tácek pro zachycení popela a základní oklep uhlíků
  • Podobně jako váza nabízí tělo mnoho barevných variant, kdy jediným omezením je váš vkus
  • Ze srdce do vázy pokračuje tzv. downstem, tedy spodní a z části ponořená část těla dýmky
  • Může a nemusí být možné ho od srdce odpojit
  • Na jeho konec lze nasadit difuzor, který zmenšuje bubliny a rozptyluje je do stran - dýmka je potom mnohem tišší
  • Některé dýmky tomu předcházejí děrovaným downstemem, takže difuzor již není potřeba

Srdce

Přivádí tělo a stem dýmky do vázy a rovněž obsahuje konektor pro hadici a zpětný ventil pro vyfukování dýmu (pokud se vodní dýmka přepálí).

Existují 2 typy:

  • Uzavřené - je pouze prodloužením stemu a platformou pro konektor a ventil. K váze se připojuje pouze nasazením na těsnění, proto nedrží tak pevně.

  • Otevřené - je duté a obsahuje jak samotné prodloužení stemu do vázy, tak i oddělené průchody pro konektor a zpětný ventil. Toto řešení umožňuje připojení pevnějším závitem. Dýmku pak lze zpravidla přenášet i držením za horní část těla.

Váza

  • Je možné ji vyrobit prakticky z čehokoliv
  • Na trhu tak najdete vázy ze skla, plexiskla, kovu nebo keramiky
  • Nabízí také nepřeberné množství barevných variant, tvarů a vzorů
  • Do vázy patří voda, a to zhruba tolik, aby byl downstem ponořený cca 1-2 cm
  • Tato informace však může být pro každý tvar vázy trochu rozdílná
  • Čím více vody, tím méně místa pro dým
  • Nadměrné množství vody navíc způsobuje její únik do hadice
  • Voda dým ochlazuje a z části také filtruje
  • Pokud se vám váza rozbije, lze ji nouzově nahradit např. skleněnou lahví
  • Vždy vám do ní ale musí perfektně pasovat srdce dýmky

Hadice

  • Jinak také šlauch, postupně nahradil troubel (pevnou tyč)
  • Dnešní tradiční hadice má na každé straně jednu koncovku
  • Jednu zapojíte do konektoru v srdci dýmky, do druhé patří náustek
  • V minulosti se vyráběly z papíru a kovového drátu
  • Dnes jsou nejoblíbenější verze ze silikonu, PVC a pryže
  • Výhodou těchto materiálů je jejich omyvatelnost
  • Kvůli hygieně se v mnoha dýmkařských podnicích rozšířily jednorázové plastové šlauchy
  • Jejich používání je dokonce v některých arabských zemích vyžadováno legislativně

Náustek

  • Náustek (mouthpiece) může být pevnou součástí hadice
  • U hadic ze silikonu tomu tak není, je proto nutné ho dokoupit zvlášť
  • Existují stovky různých verzí v jednoduchém designu, ve tvaru nejrůznějších zvířat nebo verze ze skla
  • Ty lze pro ještě chladnější dým nechat zamrazit v mrazáku
  • Ve veřejných podnicích je samozřejmostí jednorázový hygienický náustek
  • Je vyroben z umělé hmoty a zasouvá se na konec původního náustku
  • V posledních letech se těší velké oblibě osobní hygienické náustky, které se zavěšují kolem krku

V rádci byly použity informace z knihy Dýmkařská bichle: o vodní dýmce na plné plíce.

Více o knize:

KOPÁČEK, Jakub. Dýmkařská bichle: o vodní dýmce na plné plíce. Dotisk 1. vydání. Brno: CPress, 2018. ISBN 978-80-264-2303-4.

Tabák do vodní dýmky

Tabák se skládá z tabákových listů, melasy, aromatizátorů určujících chuť, glycerinu a konzervačních látek. Může se lišit chutí a její stálostí, hrubostí nasekání, schopností odolávat teplu, množstvím nikotinu a sílou.

Podle síly můžeme v základu dělit 2 typy tabáku:

  • Světlý tabák - je několikrát promytý, což znamená snížený obsah nikotinu. Lépe zvládá výkyvy tepla, ale jeho chuť vydrží kratší dobu. To je ovšem ovlivněno také stylem kouření a způsobem distribuce tepla.

  • Černý tabák (jinak též černota) - charakterizuje obecně silnější přirozená chuť tabákových listů, větší snášenlivost kontinuálního tepla a vyšší obsah nikotinu. Obecně se černý tabák nedoporučuje pro začátečníky.

Distribuce tepla

Uhlíky do vodní dýmky

  • Kokosové uhlíky se k rozžhavení dýmky používají nejčastěji. Vyrábí se z kokosových skořápek jejich prohořením, rozemletím a následnou kompresí do malých kostek. Nabízí vysokou výhřevnost, menší množství popela a neovlivňují chuť tabáku. Rozpálení trvá o něco déle, což je dáno tím, že neobsahují chemickou vrstvu.

  • Dřevěné uhlí pro vodní dýmky pochází nejčastěji z dřevin pomerančovníků a citronovníků. Dodává se ve formě odřezků a v arabských zemích se stále jedná o klasický způsob rozžhavení dýmky. Nepřenáší pachuť, ale rychleji hoří, produkuje hodně popela a vylučuje méně tepla.

  • Rychlozápalné uhlíky (RZU) jsou tablety kruhového tvaru, které stačí zapálit sirkou a jsou rozžhavené během minuty. Tím však jejich výhody končí. Aby mohly vzplanout takto rychle, jsou potaženy vrstvou ledku. Tato chemická látka ovlivňuje chuť tabáku a proniká s dýmem do vašeho těla. V porovnání s jinými druhy uhlíků jsou navíc poměrně drahé.

K rozpálení vodní dýmky používejte vždy uhlí k tomuto účelu určené. Klasické grilovací brikety a uhlí jsou naprosto nevhodné.

Alobal vs. HMS

  • Alobal efektivně oddělí uhlí od tabáku a zabrání jejich přímému styku. Do alobalu je potřeba dodělat dírky, jejich množství a velikost pak reguluje množství přeneseného tepla. Z alobalu lze také nad korunku vytvořit improvizovanou tarbuš / komín.

  • HMS (heat management system) je systém pro přenos tepla. V dnešní době tuto vychytávku reprezentuje především Kaloud Lotus. Duralová násada na korunku, kterou tvoří kruhová základna, stěna kopírující stejný tvar s průduchy pro boční odvod tepla a poklička s dvířkami. Vejdou se do něj zpravidla 3 uhlíky a umožňuje jednoduchou a efektivní manipulaci.

Mezi další typy přenosu tepla patří kovové sítko, spirála nebo tzv. násada s komínem.

Doplňky k dýmce

K bezpečné obsluze vodní dýmky, především pokud jde o žhavení uhlíků a manipulaci s nimi, je vhodné dokoupit příslušenství. V nabídce naleznete elektrické plotýnky určené k žhavení uhlí, nosiče na uhlí a kleště.

Uhlíky do vodní dýmky

Tabáky do vodní dýmky

Korunky a tarbuše

Hadice k vodním dýmkám

Náustky k vodním dýmkám

Vázy k vodním dýmkám

Gumy a těsnění k vodním dýmkám

Ostatní příslušenství k vodním dýmkám

Různá jména, jedna dýmka

  • V různých částech světa se pro vodní dýmku užívají různé názvy
  • V České republice se setkáme např. s počeštělým výrazem šíša, ostravským farec nebo dýmkařskou komunitou ne moc oblíbeným výrazem vodnice
  • V arabských státech převládají jména narghile (persky kokosový ořech) nebo shisha (sklo)
  • Z indického huqqah (džbán) poté vzniklo celosvětově známé hookah
  • V Rusku se setkáte s označením kalyan